Dah lama tidak mengupdate any new items di blog..semuanya di update di FB page Eeman E-shop...
Hari ni ada new item which is BABY CLOTHES...
semua cantik-cantik and comey2...
but sebelum update stok baru, nakkongsi sedikit resepi untuk anak2 yang dah boleh mkn solid food (6months ke atas)
Kentang Putar.....
BAHAN-BAHAN
kentang,
3 ulas bawang merah,
2 ulas bawang putih,
butter,
susu,
kiub ayam
lada hitam dan putih yang siap dikisar.
2 sudu tepung jagung
2 cawan air.
CARA – CARA
Mula-mula kita kupas kentang dan rebus dengan air
cukup-cukup paras kentang. Gunakan api kecil dan tutup periuk. Letak secubit
garam.
Sementara tunggu kentang, kupas bawang kemudian
kisar (tumbuk guna lesung pun boleh). Dua sudu tepung jagung bacuhkan dengan
air.
Kentang dah empuk, cucuk guna garfu untuk pastikan
kentang semua sudah empuk di masak. Kalau ada air lebihan, buangkan air
tersebut. Dalam keadaan kentang panas, lenyekkan kentang semua, masukkan
sedikit butter untuk berikan permukaan berkilat pada kentang. Kemudian taburkan
serbuk lada hitam dan putih. Kemudian masukkan susu untuk berikan kentang
nampak gebu dan lembut.
Butter, lada hitam dan putih juga susu terpulang
pada masing-masing. Nak sedap letak susu lebih sikit. Kurangkan pedas dengan
kurangkan lada hitam dan lada putih. Tapi saya suka susu lebih...hihi, jangan
terbanyak sangat nanti jadi berkuah pula kentang putar awak tu...
Kemudian, untuk kuahnya. Semua bawang yang dikisar
ditumis dengan 2 sudu butter (agak-agak je yea..). Kemudian biarkan sampai naik
bau dan warnanya keperangan.
Barulah masukkan air dan tepung jagung dan 2 ketul kiub ayam. Biarkan mendidih. Oh ya lupa, api semua gunakan sederhana atau kecil. Senang nak kawal sebab bimbang terhangus...hihi
Rasanya? Mestilah sedap hingga menjilat
jari....kurang minyak, nampak macam menu sihat kan...selamat mencuba
semua.
Balik ni nak buat untuk Nur Iman....nyumnyum
No comments:
Post a Comment